
( attēls iegūts https://liepasmedus.mozello.lv/bisu-produkti/item/medus/ )
Medus ražošana
Medus ir salds un viskozs produkts, ko galvenokārt ražo bites (īpaši medus bites). Bites vāc nektāru no ziediem, pārnes to uz savu ligzdu un apstrādā, pievienojot fermentus un iztvaicējot lieko ūdeni. Rezultātā veidojas medus, kas kalpo kā barības rezerve bišu saimei.
Lai gan bites ir vispazīstamākās medus ražotājas, dažas citas kukaiņu grupas arī spēj radīt saldus vielas, kas nedaudz atgādina medu. Piemēram, atsevišķas lapseņu sugas var radīt saldus sekrētus, taču tie parasti netiek uzskatīti par īstu medu un nav tik plaši izmantoti. Bezdzēluma bites (Meliponini), kas sastopamas tropu reģionos, arī ražo medu, kas atšķiras no medus bišu medus pēc garšas un konsistences.
Cilvēki ir izmantojuši bišu medu tūkstošiem gadu ne tikai kā pārtikas produktu, bet arī tā ārstniecisko īpašību dēļ. Tradicionāli medu lieto kā dabisku saldinātāju, enerģijas avotu un līdzekli pret dažādām veselības problēmām. Mūsdienu farmācijā medus tiek pētīts tā antibakteriālo, pretiekaisuma un brūču dzīšanas īpašību dēļ. Daži medicīniski preparāti un pārsēji satur medicīnisko medu (parasti Manuka medu no Jaunzēlandes), ko izmanto ādas infekciju un lēni dzīstošu brūču ārstēšanai. Tiek turpināti pētījumi par medus potenciālu cīņā ar rezistentām baktērijām un citām slimībām.
( Informācija iegūta: https://honey.com/about-honey/how-honey-is-made )

( attēls iegūts no gimp)
Populāras vietas Latvijā, kur ražo medu
Latvijas Biškopības biedrība
Rīgas iela 22C, Jelgava, LV-3004
( Informācija un attēls iegūts : https://www.medus.lv )
SIA "Medotava"
Tīnūžu pagasts, Ogres novads, LV-5015
( Informācija un attēls iegūts : https://www.medotava.lv )